România va avea la dispoziţie peste 30 miliarde de euro pentru investiţii, prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, care a fost adoptat cu o largă majoritate în Parlamentul European, iar raportul urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, devenind astfel literă de lege.
Ca deputat membru în Comisia pentru afaceri europene, am participat la şedinţa de prezentare a oportunităţilor pe care le are ţara noastră, realizată de europarlamentarul Siegfried Mureşan, unul dintre coraportorii care s-au asigurat că vom beneficia de aceste fonduri.
Cele peste 30 de miliarde de euro alocate ţării noastre, din totalul de 672,5 miliarde de euro, vor putea fi folosite pentru dezvoltarea economiei verzi şi realizarea proiectelor privind digitalizarea, ambele sectoare constituind oportunităţi pentru inovare.
- PILON 1 – Tranziţie către o economie verde – investiţii pentru reducerea poluării, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, îmbunătăţirea eficienţei energetice şi combaterea schimbărilor climatice;
- PILON 2 – Tranziţie spre o economie digitală– Digitalizare;
- PILON 3 – Competitivitate şi coeziune economică. Fondurile pot fi folosite pentru investiţii în infrastructură (agricultură, industrie, autostrăzi, căi ferate, pentru IMM-uri – element adăugat de Parlamentul European);
- PILON 4 – Coeziune socială – Fondurile pot fi folosite pentru categoriile sociale afectate de pandemie (copii, vârstnici)
- PILON 5 – Rezilienţă instituţională – Fondurile pot fi folosite de instituţiile publice pentru a se moderniza, reforma şi extinde (Aici fondurile pot fi utilizate pentru modernizarea spitalelor sau pentru construirea unor spitale noi);
- PILON 6 – Investiţii pentru tineret.
Faptul că România, prin Guvernul PNL, a fost printre primele state care au trimis Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, alături de implicarea celor doi coraportori europarlamentari români, ne-a oferit oportunitatea ca în documentul final să fie cuprinse şi soluţii la problemele ţării noastre. Îi felicit pe această cale pe europarlamentarii români care fac şi au făcut eforturi pentru a obţine fonduri europene pentru România.
Avem la dispoziţie 3 ani pentru a depune proiectele de finanţare prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru a fi finanţate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Este o şansă deosebită pentru a ne pune bazele României viitorului, inovativă şi competitivă.Am încredere că ne vom mobiliza şi vom demara marile proiecte de modernizare până la 31 decembrie 2023, pe care ulterior le vom încheia până la 31 decembrie 2026.